Winkelmand

No products in the cart.

Kaliber

Net zoals een automotor is het kaliber van een horloge het mechanische brein dat alles in beweging zet. Het kaliber, ook wel het uurwerk genoemd, is verantwoordelijk voor de tijdmeting en eventuele extra functies van een mechanisch horloge. 

Maar hoe werkt een kaliber van een horloge nou precies? Het begint allemaal met het opwindmechanisme, dat de hoofdveer aandraait. Dit creëert energie die geleidelijk wordt vrijgegeven terwijl de veer ontspant. Deze energie wordt overgedragen via een reeks tandwielen, die onderling verbonden zijn en verschillende snelheden en bewegingen genereren. Sommige tandwielen draaien snel, terwijl andere langzamer draaien om de juiste tijdsverdeling te behouden. 

Om de beweging van tandwielen te reguleren, wordt een ankergangmechanisme gebruikt. Dit bestaat uit een ankertand die in de tandwielen grijpt en deze in een gestage puls beweegt. Het onderscheidt de beweging van het uurwerk in gelijke delen en zorgt voor een nauwkeurige tijdmeting. 

Terwijl automatische kalibers energie halen uit polsbewegingen, moeten opwindbare kalibers met de hand worden opgewonden. Door aan de kroon te draaien, wind je de hoofdveer op en voorzie je het horloge van de benodigde energie. 

Kaliber

Kalibers en juwelen 

Net zoals een automotor smering nodig heeft om wrijving en slijtage te verminderen, vereist het kaliber van een horloge ook zorgvuldige smering met speciale horlogeolie. Dit bevordert de soepele werking van bewegende delen en verlengt de levensduur van het uurwerk.  

Bovendien worden juwelen, vaak gemaakt van robijnrood of saffier, gebruikt als lagers om slijtage te verminderen en duurzaamheid te verhogen. Deze juwelen worden strategisch geplaatst om de bewegende onderdelen moeiteloos te laten draaien en glijden. 

Normaal gesproken hebben standaard mechanische horloges tussen de 17 en 27 juwelen, terwijl complexere horloges, zoals chronografen of tourbillons, er meer kunnen hebben, soms tot 40 juwelen. Een hoger aantal juwelen wijst vaak op een geavanceerder ontwerp en vakmanschap maar is zeker niet de enige indicatie van kwaliteit. 

 

Veelgebruikte kalibers 

Veelgebruikte kalibers vinden hun oorsprong vaak bij bekende namen zoals ETA en Selita. ETA, een onderdeel van de Swatch Group, staat bekend om hun gevarieerde assortiment uurwerken, terwijl Selita als zelfstandig bedrijf gespecialiseerd is in mechanische uurwerken.  

De uurwerken van deze bedrijven vormen de ruggengraat van talloze horloges, waardoor er een breed scala aan stijlen en functies beschikbaar is in de wereld van horloges. Dit resulteert in veelzijdigheid en kwaliteit in verschillende horlogemodellen. Zo bestaan er binnen de standaard kalibers vaak verschillende gradaties.  

De voor- en nadelen van veelgebruikte kalibers komen vooral neer op de voorkeur van de gebruiker. Sommigen zien een veelgebruikt dus min of meer standaard kaliber als voordeel omdat ze over het algemeen makkelijker te onderhouden zijn. Anderen hebben liever unieke mechanismen die de horloges meer karakter geven. 

 

‘Inhouse’ kalibers 

Vroeger was het de norm dat horlogemerken “inhouse” kalibers produceerden. Dit betekent dat ze hun eigen uurwerken intern ontwierpen, ontwikkelden en fabriceerden.  

Dit gaf hen volledige controle over functionaliteit, kwaliteit en stijl. Hierdoor ontstond een nauwe band tussen merk en horloge, waarbij vakmanschap en technische expertise hoog in het vaandel stonden.  

Het ontwikkelen van een “inhouse” kaliber vraagt om aanzienlijke investeringen in tijd en middelen. Gestandaardiseerde kalibers, zoals die van ETA en Selita, bieden horlogemerken een efficiëntere en kosteneffectieve optie, waardoor veel merken zich meer konden richten op design en esthetiek.  

Vandaag de dag blijven merken zoals Rolex vasthouden aan het traditionele “inhouse” concept, waarbij ze trots hun eigen uurwerken produceren om hun identiteit en vakmanschap te benadrukken. 

 

Kalibers en complicaties 

Naast het essentiële doel om de tijd aan te geven, kunnen kalibers ook bijkomende functies en ingewikkelde features omvatten.  

Een term die je vaak tegenkomt is “chronometer”, wat betekent dat het horloge zeer precies is en officieel is gecertificeerd. Een andere handige toevoeging is de “GMT” (Greenwich Mean Time), waarmee een extra tijdzone wordt aangeduid, vooral nuttig voor reizigers.  

Afgezien van deze functies zijn er nog tal van andere mogelijkheden, zoals maanfases, een chronograaf horloges en zelfs eeuwigdurende kalenders. 

Sommige horlogemerken gaan een stap verder door verschillende onderdelen of modules te combineren om unieke en complexe horloges te creëren. Een bekend voorbeeld hiervan is de Omega Speedmaster Reduced, waarbij een chronograafmodule is toegevoegd aan een bestaand kaliber.  

Al met al zijn kalibers en complicaties de bouwstenen van horloges die niet alleen de tijd aangeven, maar ook aanvullende functies bieden voor liefhebbers die op zoek zijn naar meer dan alleen een klok om de pols. 

Onze voorraad op Externe Handelsplatformen

Onze prijzen kunnen op handelsplatformen van derden hoger zijn. Als u ervoor kiest rechtstreeks zaken met ons te doen, gelieve dan niet via die platformen contact met ons op te nemen.

Mis geen enkel nieuw horloge. Schrijf u nu in!

Blijf op de hoogte: Ontvang horlogenieuws en foto’s van onze meest recente aanwinsten. Meld u aan voor onze nieuwsbrieven (uiteraard kunt u zich altijd snel en eenvoudig weer uitschrijven).

"*" indicates required fields

Voornaam
This field is hidden when viewing the form

"*" indicates required fields

First name
This field is hidden when viewing the form

"*" indicates required fields

Vorname
This field is hidden when viewing the form

"*" indicates required fields

Prénom
This field is hidden when viewing the form