GMT is de afkorting van Greenwich Mean Time: in 1884 is afgesproken de wereldbol te verdelen in 24 tijdzones. Over de wereldbol lopen 24 meridianen (denkbeeldige verticale genummerde strepen van noord- naar zuidpool), waarvan de nul-meridiaan door de Engelse stad Greenwich loopt.
In de horlogewereld wordt de term GMT gebruikt voor horloges die een tweede tijdzone of een 24-uurs indeling hebben.
GMT staat voor Greenwich Mean Time, de tijdzone die als basis dient voor alle andere tijdzones wereldwijd. Het werd in de 19e eeuw vastgesteld tijdens de Internationale Meridiaanconferentie en is gebaseerd op de tijd in Greenwich, Londen, waar de nulmeridiaan loopt. GMT is lange tijd gebruikt als de wereldwijde standaardtijd voor navigatie, luchtvaart en wereldwijde communicatie.
GMT is de tijd op de nulmeridiaan, waarbij de aarde is opgedeeld in 24 tijdzones, elk een uur voor of achter GMT. Hierdoor kunnen verschillende regio’s dezelfde referentie gebruiken om de tijd te coördineren. Hoewel GMT zelf geen rekening houdt met zomertijd, wordt het nog steeds gebruikt om universele tijd (UT) te berekenen en vormt het de basis voor moderne tijdsystemen zoals UTC (Coordinated Universal Time).
GMT werd voor het eerst geïntroduceerd in 1884, toen spoorwegen en communicatie-infrastructuren sneller groeiden en een gestandaardiseerde tijd essentieel werd. Voordat GMT werd ingevoerd, gebruikte elke stad zijn eigen lokale tijd, wat voor verwarring zorgde bij transport en handel. GMT bood een oplossing door één gemeenschappelijke tijd aan te bieden die overal ter wereld als referentie kon dienen.
GMT is van cruciaal belang geweest voor de ontwikkeling van tijdsstandaarden en internationale communicatie. In de luchtvaart en scheepvaart wordt GMT nog steeds gebruikt als referentiepunt voor het plannen van routes en het coördineren van internationale vluchten en reizen. Hoewel het tegenwoordig grotendeels is vervangen door UTC, blijft GMT een belangrijke historische tijdsstandaard die de manier waarop we de tijd wereldwijd meten heeft veranderd.
Meerdere luxe horloges geven ook GMT aan. De volgende horloges zijn hier voorbeelden van:
Deze horloges zijn ook vaak te vinden in onze horlogecollectie. Als je geïnteresseerd bent hierin kan je contact met ons opnemen of direct online bestellen.
Onze prijzen kunnen op handelsplatformen van derden hoger zijn. Als u ervoor kiest rechtstreeks zaken met ons te doen, gelieve dan niet via die platformen contact met ons op te nemen.