De balansveer (ook wel ’torsieveer’ of ‘onrustveer’) levert de kracht (aangedreven door het echappement) waarmee de balans telkens wordt teruggeduwd naar zijn middenpositie.
De balansveer, ook wel de spiraalveer genoemd, is een cruciaal onderdeel van een mechanisch horloge dat samen met het balanswiel zorgt voor de precisie van de tijdsweergave. Deze dunne, spiraalvormige veer zit vast aan het balanswiel en regelt de beweging ervan. Door zijn veerkracht laat de balansveer het balanswiel heen en weer oscilleren, wat zorgt voor de constante ’tik’-bewegingen van het horloge.
De balansveer werkt door energie op te slaan wanneer het balanswiel naar één kant beweegt en deze energie vervolgens vrij te geven wanneer het wiel in de tegenovergestelde richting draait. Dit zorgt voor een constante heen-en-weer-beweging, die door het echappement wordt overgebracht naar de tandwielen van het horloge. Elke oscillatie van het balanswiel zorgt ervoor dat de wijzers in kleine, nauwkeurige stapjes bewegen, waardoor het horloge de tijd exact kan meten.
De balansveer werd voor het eerst uitgevonden in de 17e eeuw en markeerde een belangrijke verbetering in de nauwkeurigheid van mechanische uurwerken. Vóór de introductie van de balansveer waren horloges namelijk een stuk minder precies. De toevoeging van dit kleine, delicate onderdeel maakte het mogelijk om draagbare horloges veel nauwkeuriger te maken.
Luxe horlogemerken zoals Rolex en Omega hebben de technologie van de balansveer door de jaren heen geperfectioneerd, waarbij ze soms gebruikmaken van innovatieve materialen zoals silicium voor nog grotere precisie.
De balansveer is een van de meest kritieke componenten van een horloge als het gaat om precisie. Zelfs de kleinste afwijking in de werking van de balansveer kan invloed hebben op de nauwkeurigheid van het horloge. Merken als Rolex en Omega investeren veel in de ontwikkeling van robuuste en stabiele balansveren, omdat dit direct bijdraagt aan de precisie en betrouwbaarheid van hun horloges. Om de precisie nog verder te verhogen, worden er regelmatig antimagnetische balansveren gebruikt, die niet worden beïnvloed door magnetische velden.
Onze prijzen kunnen op handelsplatformen van derden hoger zijn. Als u ervoor kiest rechtstreeks zaken met ons te doen, gelieve dan niet via die platformen contact met ons op te nemen.